Novosti i obavijesti

Poziv za pomoć žrtvama poplava

Dijelove Hrvatske te Bosne i Hercegovine pogodile su velike poplave. 
Prouzročene su goleme patnje i štete. 
I Hrvatska krovna udruga Salzburg izražava solidarnost sa svima koji 
se bore s nepogodom i njezinim posljedicama.
Pozivamo sve naše članove i prijatelje da pomognu 
gdje god, kako god i koliko god mogu!

Sretan Uskrs

Iz Zagreba nam je stigla čestitka. Rado ju prenosimo svim našim čitateljima!

Photo: Zagreb, Jelačić square.

Dragi prijatelji, sretan Vam  USKRS!  Dear friends, We wish you happy EASTER ! 

Queridos amigos, les deseamos una feliz PASCUA!

  Frohe Ostern ! Felices Pasuas !  Buona Pasqua!  Vrolijk Pasen !.....

 

Ante Beljo, Kata Orec, Monica Petric

HRVATSKI INFORMATIVNI CENTAR / CROATIAN INFORMATION CENTRE  &  PATRIA -PROMOCIJA 

www.hic.hr | www.ppr.hr | www.hia.com.hr

 

OSNOVANA PODRUŽNICA NAVIJAČKE SKUPINE “UVIJEK VJERNI“ U SALZBURGU

„Uvijek vjerni“ klub je navijača hrvatske nogometne reprezentacije, službeni klub krovnog hrvatskog nogometnog tijela i okuplja sve navijače hrvatske reprezentacije. U klub se mogu učlaniti svi koji na bilo koji način žele pomoći reprezentaciji. Nije važno  živite li u Hrvatskoj ili izvan nje, kojega ste spola ili koliko godina imate - sve vodi zajednički cilj:  napredak hrvatske reprezentacije i želja za pobjedom!

Ideja o osnivanju udruge u Salzburgu postoji već duže vremena. Na izbornoj skupštini Hrvatskog centra 27. 11. 2013., kada sam izabran za predsjednika, postavio sam osnivanje udruge kao jedan od prioritetnih ciljeva. S jednakom idejom nastupao je gospodin Ilija Sliško – Tući, vratar nogometne momčadi „Rama“, vrijedan i svestran suradnik na svim poljima. Nesebičnim zalaganjem krenulo se prema realizaciji cilja, tema je stavljena na dnevni red i već na prvoj sjednici Hrvatskog centra većinski je prihvaćena. Potpora je stigla iz redova Hrvatske krovne udruge i Hrvatske nogometne lige. I na sjednici Župskog pastoralnog vijeća sam iznio svoje namjere što je od većine pozitivno prihvaćeno. O namjeri osnivanja udruge upoznao sam i našeg izbornika Niku Kovača.



Register to read more...

Pokladna zabava



U Salzburgu je u subotu, 22. veljače 2014., održana tradicionalna pokladna zabava, koju su organizirali članovi udruge Hrvatski centar Salzburg i župa blaženog Alojzija Stepinca  Salzburg. Organizatori su privukli više od tri stotine gostiju, tako da je dvorana na Taxamu bila prepuna. Svi sudionici karnevala uživali su u nizu maštovitih i originalnih maski , a u pokladnim šalama prednjačila su, naravno, djeca svih uzrasta. Te večeri upriličen je bogat kulturno-zabavni program koji je vodio Jurica Mustać. Prije početka programa nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Joža Dragić te kapelan hrvatske katoličke župe Ivan Cvetković. Polaznici Hrvatske dopunske nastave su uz pomoć svojih nastavnika  Kate Jelušić, Mirjane Kukavica i Ivice Vincetića pripremili zanimljiv igrokaz u kojem su na smiješan način prikazali kako su se prije djeci nadjevala imena . Nakon toga nastupili su članovi novoosnovanog folklora Kulturno-umjetničkog društva Vilim Cecelja kojeg vodi Ivica Vincetić uz pomoć Ilije Prgić. Oni su uz glazbenu pratnju Mije Ivakovića i Joze Šiljića izveli pjesme i plesove iz Bosanske Posavine. Iako se u ovom sastavu za nastupe pripremaju tek dva mjeseca, pokazali su da imaju volje i potencijala za plesom i novim koreografijama, pa se nadaju da će biti još zainteresiranih da im se priključe i pokažu svoje znanje u pjesmi i plesu iz razlčičitih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Pored domaćina u programu su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkog društva Pinzgau iz Saalfeldena. Oni su pjesmom i plesom prikazali običaje i plesove iz slavonskog kraja. Za glazbeni dio večeri pobrinula se svima poznata grupa Mjesečina uz čiju se glazbu pjevalo i plesalo do kasno u noć. Najzanimljiviji dio večeri bio je izbor najboljih i najmaštovitijih maski . Iako je bilo jako teško organizatori su izabrali nekoliko zanimljivih i orginalnih maski policaja , klauna, radara, liječnika  itd. Za najbolju masku proglašena je „Snjeguljica i sedam patuljaka“ koji su zbilja prednjačili u maštovitosti. Izabrane maske nagrađene su darovima kao znak sjećanja na ovu pokladnu zabavu, a ujedno i kao poziv na iduću.

Mirjana Kukavica



>> GALERIJA SLIKA <<

Niko Kovač: Dat ćemo sve od sebe

„Dat ćemo sve od sebe“ – rekao je gospodin Niko Kovač na tribini održanoj 06. veljače 2014., a svi koji poznaju Niku znadu da on ne umije i ne može drukčije. Uvijek je davao sve od sebe, a to očekuje i on svojih momaka, naše najbolje nogometne vrste koja u lipnju nastupa na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Brazilu. 
U punoj dvorani na Mirabellplatzu okupljenima je prikazan kratak film o našemu junaku, izborniku Hrvatske nogometne reprezentacije, a gost je potom u zanimljivom uvodu opisao stanje u našem nogometu.
„Rado bih u Brazil poveo 50 igrača, no ne mogu, nažalost, pozvati sve koji to zaslužuju, a trebalo bi imati barem dvojicu za svaku poziciju“ – odgovorio je izbornik na upite hoće li u prvome sastav biti mjesta za ovog ili onog igrača. U Brazil se leti 03. lipnja, jer je neko vrijeme potrebno za aklimatizaciju, a već u svibnju, u ausrijskome Bad Tatzmannsdorfu, počet će pripreme za najveće svjetsko natjecanje. 
„Fizička priprema je vrlo važna, treba igrati punim srcem, do zadnjeg atoma snage. Pa čast je igrati za svoju domovinu. Očekujem rad, red i disciplinu od svih. Na terenu i izvan terena“ -  odrješit je Niko. 
Mladima je pak poručio da se samo odricanjem, savjesnim i marljivim radom može doći do cilja: „Cilju se treba posvetiti, a ako se posrne i padne, treba se opet dignuti. Nema predaje!
I poslušajte vaše roditelje – savjetuje Niko – jer vam oni žele sve najbolje, iako možda kada vas na nešto upućuju vi  to tog trenutka ne razumijete!
U dugogodišnjoj, bogatoj, vrlo uspješnoj športskoj karijeri Niko Kovač igrao je u više velikih nogometnih klubova. „Da – veli Niko –  HSV iz Hamburga je veliki klub, u njemu je bilo sjajno, no rekao bih da je na samome svjetskom vrhu Bayern iz Münchena i  bilo je veliko zadovoljstvo nastupati za bavarsku momčad.“  
Niko se prisjetio i lijepih trenutaka u majici s crveno-bijelim poljima, posebice one velike pobjede nad Engleskom u Engleskoj. 
Na ovome dvosatnom druženju, s osmjehom na licu, naš je izbornik i suzajedničar mudro odgovorio je na sva postavljena pitanja. Dojmljiva je srdačnost Nike Kovača. Pobudila je neskrivene simpatije svih posjetitelja. I ovoga puta dao je sve od sebe.

dzd, veljača 2014.

GALERIJA SLIKA

Maškare

TAXHAM -  22. VELJAČE 2014. - 19 SATI

online by Davor Bešlić © 2024 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg