Hrvatski se jezik voli znanjem

Zatipak, riječ koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu 'tipfeler', proglašena je na svečanosti u Lipiku najboljom novom hrvatskom riječi, drugo mjesto je osvojila riječ nekapnica, a treću nagradu je osvojila riječ dodirnik (touch screen).

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ provodi časopis "Jezik" pod pokroviteljstvom Zaklade dr.Ivan Šreter a njime se želi potaknuti jezičnu kulturu, upozoriti na tuđice koje nepotrebno ulaze u hrvatski jezik te ojačati svijest o tome da je tvorenje novih riječi dobro došli i da se jezik i na taj način razvija.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se čak 1200 natjecatelja koji su predložili 1600 novih hrvatskih riječi no, povjerenstvo za izbor je ocijenilo kako većina nisu sukladne pravilima natječaja pa je u uži izbor ušlo stotinjak riječi. Autor najbolje nove riječi je profesor zagrebačkog FER-a dr. sc. Šandor Dembitz, drugoplasiranu je smislio privatni poduzetnik iz Zagreba Eduard Beg, a trećeplasiranu je smislila profesorica hrvatskog iz Koprivnice Martina Kobaš. - Kao mlada profesorica uvijek razmišljam kako bi se tuđice mogle zamijeniti hrvatskim riječima i tako sam došla na ideju za riječ dodirnik. Svima bih poručila da uče engleski, ali da vole i govore hrvatskim jezikom - rekla je Kobaš.

- Moja firma je na tržište plasirala napravicu koja se utakne u grlić vinske boce i tako spriječava kapanje vina pri nalijevanju, a kako u hrvatskom jeziku nije bilo riječi kojom smo ju mogli nazvati, jednostavno smo ju izmislili - objasnio je Beg.

- Trudim se da hrvatski jezik kroz stručnu terminologiju uđe među studente pa sam već ranije smišljao nove riječi. Moja riječ je i 'pojavnica' koju sam smislio još krajem 70-ih godina i prihvaćena je u svakodnevnom govoru - rekao je prof. Dembitz.

Prvi puta ove je godine dodijeljeno priznanje za promicanje hrvatskog jezika u poslovnoj komunikaciji, a dobila ga je tvrtka Coca-cola Hrvatske za izdavanje jezičnog priručnika za svoje djelatnike. Po tom priručniku nazivi radnih mjesta u Coca-coli prilagođeni su hrvatskom jeziku pa pa u ovoj tvrtci više ne postopje menageri nego voditelji. Nagrađenima je čestitao i književnik Hrvoje Hitrec.

dzd, objava: večernji.hr, 31. ožujka 2012.
online by Davor Bešlić © 2021 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg