Croatia

Josip Papić, predsjednik nogometnog kluba „Croatia“„Croatia“, ranih devedesetih sportsko društvo, a sada nogometni klub, u Salzburgu, dakle, djeluje već dva desetljeća. Osnutak je policijskoj upravi prijavljen 01. 03. 1991.

U povodu pete godine postojanja športskog društva „Croatia“ gospodin Niko Martinović, dugogodišnji predsjednik udruge, pripremio je i uredio knjižicu u kojoj, između ostalog, stoji:

... 08. 12. 1990. održana su natjecanja u šahu, stolnom tenisu i pjevanju.
Prvo mjesto u šahu osvojio je Damjan Katić, u stolnome tenisu Jozo Đukić, a u pjevanju
Ruža Keškić.

Početkom 1991. omladinski klub „HOS“ mijenja ime u „Croatia“.

U „Sportskim novostima“ Luka Župarić izvještava o bitnim organizacijskim pomacima među sportašima koji žive i rade u Salzburgu.

10. veljače 1991. u Salzburgu se organizira velik i značajan kuglački turnir koji će ujedno biti prilika da se i u drugim sportovima sve organizira na novim temeljima.

„Croatia“ postaje središte sportaša.
Organizira se prvi nogometni turnir. Pobjeđuje momčad „Hrvatske ruže“.

Slijede nastupi izvan Austrije.

15. 06. 1993. „Croatia“ osvaja 1. mjesto na prvom prvenstvu Hrvatske nogometne lige Salzburg. Marko Tovilo predsjedava klubom od 1994., a kao kapetan ekipe i dopresjednik kluba nastupa Branislav Papić.

SN 10. siječnja 1995., uoči skupštine kluba, prenosi razgovor što ga je Niko Martinović obavio s blagajnikom i trenerom Croatie...


Navodimo samo nekoliko imena iz niza brojih igrača što su prije petnaestak godina svojim nastupima obilježili uspješne nastupe N.K. Croatie: Branislav Papić, Josip Papić, Marko i Igor Tovilo, Niko Martinović, Veselko Safundžić, Ivo Jelušić, Branko Jozić, Pero Keškić, Zdenko Buljan, Petar Barukčić, Milan Bešker, Domin Markić, Slavko Brica, Ilija Sliško, Nikola Petrović, Frano Miletić, Anto Udovičić, Mijo i Jozo Jonjić, Ivan Jurić, Ante Karlić.

Neki od njih i danas su noseći stupovi pomlađene momčadi.Nogometni klub „Croatia“ proslavit će svoj dugi put u dvorani na Taxhamu
23. lipnja 2012.

Dođite i čestitajte slavljeniku!dzd, 2012.

U popodnevne sate 24. 06. 2012., u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, održat će se tradicionalni nogometni turnir, a slavlje počinje sv. misom za Domovinu, istog dana u podne!
online by Davor Bešlić © 2020 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg