Hrvatski svjetski kongres u Austriji

Rade Lukić ponovno izabran za predsjednika HSK-a u Austriji

Sredinom studenoga u Grazu je održana Izborna skupština Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji. Iako je datum sjednice već tjednima ranije bio poznat, nitko nije mogao ni slutiti (unatoč svim našim nadanjima i bezbrojnim molitvima) da će u nama tinjati tako snažno osjećaj ponosa što pripadamo hrvatskom narodu. Oslobođanje naših heroja, Ante Gotovine i Mladena Markača, iz zatvora u Haagu proslavljeno je među braćom i sestrama na najljepši mogući način. No, osjećaji radosti miješali su se neprestano s osjećajima tuge i boli, uzrokovanim predstojećom 21. godišnjicom pada Vukovara. Minutom šutnje odata je počast svim žrtvama herojske borbe za samostalnost i slobodu Lijepe Naše. 
Pored članova udruge Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, sjednici su nazočili ne samo brojni uglednici iz Hrvatske i Austrije, nego su nam se pridružili i predstavnici značajnih hrvatskih udruga iz Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, što na osobit način potvrđuje važnost sastanka i potporu ovoj udruzi, koja nastoji povezati Hrvate iz domovine i cijelog svijeta. Spomenimo neke sudionike: Davor Ivo Stier, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, Ante Babić u ime Odbora HDZ-a za iseljeništvo, bivši saborski zastupnik Ante Đapić, Michael Ehemann, bivši zastupnik u austrijskom Parlamentu, Maya Bristow predsjednica Hrvatskog kulturnog centra iz Los Angelesa (SAD), Ivan Bradić, predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji i član predsjednistva Filip Vidović, Bruno Radakovits, potpredsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Martin Zsivkovits, ravnatelj Dvojezične savezne gimanzije u Oberwartu, ministar savjetnik Branimir Lončar u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske, te brojni predsjednici udruga iz čitave Austrije.

Slikarica Klaudija Živković je za Izbornu skupštinu izložila slike s hrvatskim motivima. Na sjednici su predstavljeni svi projekti Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji. Poseban naglasak je stavljen na temeljni projekt udruge – Hrvatski je naš izbor. Tim projektom se pokušava napokon riješiti najbolnija točka hrvatskih iseljenika u Austriji – nemogućnost pohađanja hrvatskog jezika u sklopu nastave materinskog jezika u školama. Podsjetimo, u Austriji postoji nastava tzv. BKS jezika, odnosno bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, a takva umjetna simbioza je neprihvatljiva. Predstavio ga je gospodin Željko Batarilo, koji je perpetuum mobile ovog hvale vrijednog projekta. Vrijedno je naglasiti i predstavljanje projekta Susret pjesnika hrvatske izvandomovinske lirike, koji će se održati od 7. do 9. lipnja 2013. u Beču i koji za cilj ima zbližavanje svih književnika iz dijaspore, koji stvaraju na hrvatskom jeziku, braneći ga na taj način od zaborava. Projekt je predstavila predsjednica Organizacijskog odbora Susreta, Frančeska Liebmann, koja je istaknula njegovu važnost u okviru niza proslava povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Zaključci Skupštine: nastavak dosadašnjih aktivnosti, povezivanje svih Hrvata u Austriji i uska suradnja s državnim tijelima Republike Hrvatske te institcijama Republike Austrije. Na Skupštini su javnim glasovanjem izabrani: predsjednik udruge: Rade Lukić, potpredsjednice: Ana Petrović i Anamarija Manestar, tajnik: Igor Lacković, zamjenik: Danijel Marić, blagajnik: Franjo Raštigorac, zamjenik: Pejo Tokić, član IO: Miroslav Piplica, predsjednik Nadzornog odbora: Davor Šitum, Nadzorni odbor: Ivan Keglević i Norbert Zsifkovits.  (R.L., 2012.)
online by Davor Bešlić © 2021 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg