Predsjednik Republike Hrvatske u Salzburgu

Prof. dr. Ivo Josipović 01. je ožujka 2013. posjetio hrvatsku zajednicu u Salzburgu,
hrvatski: Solnogradu. U pratnji svojih suradnika, hrvatskoga veleposlanika u Republici Austriji gospodina Gordana Bokote i njegovih suradnika, te u društvu prof. dr. Zvonimira Šeparovića, predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva i člana Europske akademije znanosti i umjetnosti, zadržao se u dužem razgovoru s članovima naše udruge i gostima.


Predsjednik Josipović sastao se u Salzburgu sa slovenskim predsjednikom Borutom
Pahorom kako bi se potaknule dvije vlade da što prije riješe problem Ljubljanske banke. Ocijenjeno je da slovenska parlamentarna dvotrećinska većina za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora Europskoj uniji nije upitna.  
Na prvom sastanku dvojice šefova država, otkad je gospodin Pahor na čelu Republike Slovenije, dogovoreno je da će se poticati dvije vlade da što prije riješe pitanje Ljubljanske banke.
"Apsolutno vjerujem da su Hrvatsku i Sloveniju vodili i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga sumnjati da će, uvažavajući svoje nacionalne interese, imati dobru zajedničku platformu i učiniti ono što je najbolje za države", istaknuo je hrvatski predsjednik."

Predsjednik Republike Hrvatske susreo se s gospođom Gabi Burgstaller, zemaljskom poglavaricom, posjetio je izložbu u kući u kojoj je stanovao Wolfgang Amadeus Mozart,
te razgledao sveučilište Mozarteum i starogradsku jezgru, koja je od 1996. na UNESCO-vom popisu svjetske baštine .
Susret s gostima iz domovine započeo je hrvatskom himnom koju je na violini izvela Julija Soldo. Predsjedniku su zatim dobrodošlicu poželjeli Ligija Živković i Goran Majić, učenici  hrvatske dopunske škole. U uvodnoj besjedi, navodeći aktivnosti hrvatskih udruga u Salzburgu, goste je pozdravio predsjednik Hrvatske krovne udruge, a potom se župnik
fra Zlatko Špehar obratio Predsjeniku.
Između ostalog, u svome pozdravnom govoru pater Zlatko naglašava:

Mi ne želimo biti izgubljeni za Hrvatsku. Zato nismo suglasni s odlukama o glasovanju da se svoj domoljubni i politički doprinos Hrvatskoj mogao dati samo u centrima Austrije gdje se nalaze hrvatska diplomatska predstavništva; takvom odlukom hrvatske Vlade ostali smo u većini prikraćeni za svoj sveti i moralni obol Domovini Hrvatskoj. Do te posljednje odluke Vlade RH, svoj glas su mogli Hrvati dati u svim Hrvatskim Centrima, Misijama i Župama.

Ovom prigodom želimo i izreći našu zamolbu na Vas: Svojim visokim autoritetom Predsjednika Republike Hrvatske stvorite ozračje u kojemu se na nas u Hrvatskoj neće gledati kao na strance, već Hrvate, koji svojim moralnim i materijalnim doprinosom žele graditi, zapošljavati i živjeti u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.U neslužbenome dijelu druženja naši su članovi imali prigodu porazgovarati s televizijskim i radijskim novinarima. Tako su, primjerice, u srdačnome razgovoru, naši učitelji razmijenili  mišljenja s Jozom Ćurićem i Acom Buntićem.
Za okrjepu se i ovoga puta svojim specijalitetima pobrinuo naš Ivica Šimić.Galerija
dzd, 2013.
online by Davor Bešlić © 2021 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg