Odlazak pape Benedikta XVI.

U četvrtak 07. ožujka 2013. održana je tribina koju je vodio svećenik i teolog dr. Goran Dabić. Odlazak Pape u „mirovinu“ odnosno uzroci i posljedice odluke donedavnog pape Benedikta XVI.

U zanimljivom izlaganju dr. Dabić secira i analizira papino obraćanje kardinalima i vjernicima, a rezultati raščlambe dovode do zaključka da je riječ o iznimno  velikome koraku, te da Benedikt XVI. hrabrim i iskrenim činom pokazuje da opće dobro treba podrediti osobnome.
Papa na kraju svoga pontifikata ne progovara kao teolog i profesor, nego kao Josef Ratzinger, kao čovjek, kao vjernik i ističe značaj ljubavi i oprosta.

"Nakon što sam opetovano na probu pred Bogom stavio svoju savjest, došao sam do saznanja da moja snaga, zbog uznapredovale starosti više nije prikladna za obavljanje Petrove službe na odgovarajući način." – rekao je Papa.
Da bi se "vodila Petrova barka i propovijedalo Evanđelje... nužna je snaga tijela kao  i snaga duha". Ta snaga je zadnjih mjeseci "u meni na taj način oslabila, da moram priznati svoju nemoć za daljnje dobro obavaljanje dužnost koja mi je povjerena", priopćeno je.  

Papa Benedikt XVI.


Podsjećamo da je Benedikt XVI. 2005. izabaran za nasljednika Ivana Pavla II.
Prvi puta nakon pape Celestina V. jedan papa odstupa sa svoje dužnosti. Papa se inače bira doživotno, ali po crkvenom pravu moguće je da papa odstupi sa svoje dužnosti.

Dr. se Dabić nakratko vraća u 13. stoljeće i osvjetljava slučaj pape Celestina V.
Celestin V. bio je do ove godine jedini papa koji je adbdicirao u povijesti. Bilo jet o 1294. Sedamnaest godina nakon smrti, taj je papa proglašen svecem.

Prilično je zanimljiv način na koji je Celestin V. uopće postao papa.
Naime, nakon smrti posljednjeg pape prije njega, kardinali ni nakon više od dvije godine nisu mogli odlučiti koga će izabrati za novog poglavara Katoličke crkve.
U to vrijeme još nije postojao ustaljeni običaj održavanja konklave po kojoj bi kardinali bili zaključani sve dok ne izaberu novog papu. Pietro da Morrone bio je poznati pustinjak na glasu po svojoj svetosti, živeći asketskim životom na području Abruzza. On je upozorio kardinale da će ih stići Božja kazna ako ubrzo ne izaberu papu. Kad su kardinali to čuli odlučili su izabrati upravo tog pustinjaka. On je vrlo nerado primio vijest o svom izboru jer je želio nastaviti živjeti asketskim životom.
Bila su potrebna dvojica kraljeva i nadbiskup Lyona da ga nagovore da ipak prihvati papinstvo. Uzeo je ime Celestin V. (red koji je prije osnovao kao pustinjak dobio je po
njemu ime celestinci).
Jedna od odredbi koje je donio bila je obveza zatvaranja kardinala u konklavu, kako bi se izbjeglo odugovlačenje s izborom u budućnosti. Papinstvo mu nije odgovaralo pa je donio odredbu po kojoj papa može abdicirati, a to je zatim sam i učinio, nakon svega 5 mjeseci i 9 dana vladanja, želeći se vratiti pustinjačkom životu.

Papa Benedikt XVI. vodio je Katoličku crkvu do 20 sati 28. veljače 2013.
Povukao se, kako se navodi, u skladu sa zakonima crkve i potpuno slobodno.
Najava Pape da odlazi sve je iznenadila, osim brata Georga koji živi u Bavarskoj.
Benedikt XVI. će nakon odlaska s položaja otići u papinsku ljetnu rezidenciju u
blizini Rima, a nakon toga će se povući u samostan unutar Vatikana.

Više o našem gostu dr. Goranu Dabiću pročitajte u sljedećem razgovoru:

Razgovor
online by Davor Bešlić © 2021 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg