OSNOVANA PODRUŽNICA NAVIJAČKE SKUPINE “UVIJEK VJERNI“ U SALZBURGU

„Uvijek vjerni“ klub je navijača hrvatske nogometne reprezentacije, službeni klub krovnog hrvatskog nogometnog tijela i okuplja sve navijače hrvatske reprezentacije. U klub se mogu učlaniti svi koji na bilo koji način žele pomoći reprezentaciji. Nije važno  živite li u Hrvatskoj ili izvan nje, kojega ste spola ili koliko godina imate - sve vodi zajednički cilj:  napredak hrvatske reprezentacije i želja za pobjedom!

Ideja o osnivanju udruge u Salzburgu postoji već duže vremena. Na izbornoj skupštini Hrvatskog centra 27. 11. 2013., kada sam izabran za predsjednika, postavio sam osnivanje udruge kao jedan od prioritetnih ciljeva. S jednakom idejom nastupao je gospodin Ilija Sliško – Tući, vratar nogometne momčadi „Rama“, vrijedan i svestran suradnik na svim poljima. Nesebičnim zalaganjem krenulo se prema realizaciji cilja, tema je stavljena na dnevni red i već na prvoj sjednici Hrvatskog centra većinski je prihvaćena. Potpora je stigla iz redova Hrvatske krovne udruge i Hrvatske nogometne lige. I na sjednici Župskog pastoralnog vijeća sam iznio svoje namjere što je od većine pozitivno prihvaćeno. O namjeri osnivanja udruge upoznao sam i našeg izbornika Niku Kovača.Gospodin Sliško stupio je u kontakt s predstavništvom u Zagrebu, razgovarao je s predsjednikom udruge „Uvijek vjerni“, gospodinom Ilijom Perkovićem, a gospodin Perković  ideju je podržao i obećao je doći sa svojim suradnicima na izbornu skupštinu. Predizborna skupština je održana 09. 03. 2014. Okupilo se tridesetak budućih članova i dogovoreno je da će uskoro organizirati izborna skupština podružnice u Salzburgu, što se je i dogodilo u nedjelju, 30. ožujka 2014.

Na sjednicu sam pozvao i našeg cijenjenog sugrađanina, izbornika naše reprezentacije, gospodina Niku Kovača. Niko je za nas odvojio dio svoga dragocjenog vremena, odazvao se pozivu na sjednicu, pozdravio nazočne i poželio sve najbolje.

Hvala Niki od sveg srca!

Njegova poniznost, blagost, jednostavan pristup svakom čovjeku fascinira. S druge pak strane kroz razgovor se osjeća njegova odvažnost, odlučnost, čvrstina. Svaka riječ je odvagana, svaka riječ na svome mjestu. Tako nam Niko opet poručuje da se samo  radom i redom možemo doći do željenih ciljeva. 

Sjednici su nazočili i  predstavnici  udruge “Uvijek vjerni” iz Beča: predsjednik Zdenko Šimić, dopredsjednik Tomislav Krznarić i tajnik Pavo Mendeš. Udruga u Beču broji 720 članova.

Za povjerenika salzburške podružnice jednoglasno je izabran mladi gospodin Šimun Andrešić, a za tajnika je jednoglasno izabran gospodin Dragan Bakula. Poznajem obojicu još otkad su bili djeca i drago mi je da su prihvatili dužnosti, te im želim puno uspjeha u vođenju udruge.

Gospodin Zdenko Šimić ukratko nas je obavijestio o djelovanju podružnice u Beču. Zadovoljni su s radom i centralom iz Zagreba, te organiziranim odlascima na utakmice naše reprezentacije. Preko udruge nije problem dobiti ulaznice, što je nama jako bitno. Iz Zagreba su se našem pozivu odazvali predsjednik udruge gospodin Ilija Perković, gospodin Luka Radat i gospodin Krunoslav Grlević. Gospodin Grlević se obratio nazočnima, te nas je upoznao s našim pravima i zadaćama. Iz Zagreba su nam donijeli zastavu UVIJEK VJERNI SALZBURG s kojom smo se ponosno fotografirali ispred crkve sv. Andrije u Salzburgu. Gostima iz Zagreba smo pokazali crkvu gdje se okupljamo svake nedjelje u velikom broju. 

Zašto udruga? 

Uvijek sam bio faciniran brojnim zastavama i transparentima, čak i preko cijelih tribina, iz različitih krajeva diljem lijepe naše, drage nam Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Pa računam: toliko nas Hrvata u Salzburgu, toliko nas je na utakmicama, a nemamo svoj trasparent, svoju zastavu. 

Izuzetak se mladi momci okupljeni u ekipu KESARI SALZBURG. I njih sam kontaktiro i želio jednu zajedničku udrugu. Spremni su na suradnju i organizirana putovanja, ali žele svoj transparent sačuvati i nositi, jer ih vežu lijepe uspomene. Odobravam i čestitam na dosadašnjoj promociji Hrvata iz Salzburga. To je skupina momaka na čelu s Leonidom Šimunovićem, koji prate našu reprezentaciju na svim gostovanjima.

Čim je Niko preuzeo dužnost izbornika naše reprezentacije, rekao sam -  sad je vrijeme da se i iz Salzburga vijori zastava UVIJEK VJERNI. Čast nam je da imamo takvog sugrađanina kao što je Niko Kovač. Niko i sam znači što znači publika, dvanaesti igrač.

Taj huk s tribina, tisuće ruku su u zraku, kockasto preplavljuje tribine, taj  lijep osjećaj, svi u jedan glas: „Mi Hrvati”, “U boj, u boj, za narod svoj”, “Zovi, samo zovi”- a dolje, na terenu, 11 momaka izgara na ponos cijele nacije. Tisuće  ljudi na tribinama, nepoznata lica, ali ti se čini da su svi poznati, svi kao brat uz brata, zagrljeni pjevamo, navijamo. Joooj, još kad na razglas čuješ pjesmu LIJEPA LI SI, koji osjećaji, koja radost, suze radosnice, zajedništvo, zajedništvo....

 

Dragi prijatelji, drage Hrvatice, dragi Hrvati -  dobro nam došli u udrugu!

Mi navijači smo radost i snaga naše reprezentacije!

 

Kako se učlaniti? 

Nazovite ili pošaljite poruku na sljedeće brojeve ili adrese:

 

Joža Dragić - 0664 54 44 740, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 
Ilija Sliško –Tući -  0676 782 03 28 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
Šimun Andrešić - 0664 142 25 56 e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
Dragan Bakula -0664 278 34 97 e-mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zahvaljujem svim novim članovima, povjereniku i tajniku na uspješno započetom projektu.

Imamo već oko 40 članova, a posebna pohvala nogometnom klubu Rama i njegovom predsjedniku gospodinu Ivi Iviću i nezamjenjivom vrataru NK Rame Tućiju,  koji je lobirao kod svojih suigrača i većina igrača učlanila se u udrugu.

Udruga “Uvijek vjerni”, čiji su pokrovitelji Hrvatske krovna udruga, Hrvatskei centar i Hrvatska nogometna liga Salzburg, ograđuje se od bilo kakvog ekstremnog ponašanja, te iskazivanja rasne, nacionalne i bilo kakve druge vrste mržnje.

Joža Dragić, predsjednik HC-a


GALERIJA SLIKA 

online by Davor Bešlić © 2021 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg