Izlet u Istru

Već treću godinu zaredom učitelji  Hrvatske dopunske škole organiziraju izlete u Hrvatsku . Tako su ove godine odlučili posjetiti Pulu i usput razgledati još par gradova u Istri. U subotu 30. svibnja 2015. godine dvadeset i šest učenika i dvadesetak roditelja, zajedno s učiteljima, krenuli su za Istru. Kako je protekao put i kako je bilo, opisala je mati jednog učenika, koja je prvi put putovala na izlet ovakve vrste.

>Subota, rano jutro. Dok je još Salzburg spavao, naša ekipa Hrvatske dopunske nastave živahno je zauzimala mjesta u autobusu . Program je bio super - Rovinj, Poreč Pula, a i vrijeme su nam najavili - toplo i sunčano!!!
>Startali smo točno u pola pet. Približavajući se slovenskoj granici promijenili smo rutu putovanja i krenuli prema Trstu. Odlična odluka,  jer je put postao još zanimljiviji. Prolazeći pored tršćanskog zaljeva djeca su susret s morem popratila radosnim uzvicima, naravno i fotoaparati su odradili svoje....
>Zaustavili smo se u Portorožu, gradiću na slovenskoj obali i pohrlili na kavu. Djeca ravno na obalu radoznalo promatrajući  brojne meduze u moru! Nakon konzultacije s vozačem autobusa zaputili se prema Fažani, gdje smo desetak minuta uživali u pogledu na Brijune, pržeći se na vrućem suncu!!
>Put nas je onda odveo u Vrsar. Pauza za ručak! Zaposjeli smo prvi restoran koji nam je bio pri ruci. Naš sljedeći cilj bio je Pula, gdje nas je po preporuci Jože Dragića dočekala ljubazna djevojka Dana - naš vodič kroz Pulu.  Najprije grandiozna arena, gdje smo napravili milijun fotografija u svim pozama. Djeca su glumila gladijatore, istraživala kameno gledalište. Puni dojmova produžili smo dalje u grad, susrećući se s ostalim znamenitostima kao što su Zlatna vrata u centru, pa kapela svete Marije, Forum itd.
Oko 18 sati stigli smo i do našeg odredišta, hotela „Pula“, gdje smo večerali . Nakon toga uživali smo u slobodnoj večeri: djeca uz sportske aktivnosti , a roditeljii uz dobru kavu i piće.

Dogovoreno je i odlučeno da se sutradan razgleda Rovinj. U Rovinju se održavalo Red Bull air race, svjetsko prvenstvo, te smo stoga očekivali veliku gužvu pri ulazu u grad, no ušli smo bez problema, možda zahvaljujući i austrijskoj registraciji našega autobusa!  Pošli smo u razgledavanje grada, popeli se do crkve sv. Eufemije, uživali u prekrasnom pogledu na rovinjski arhipelag, prošetali po uskim ulicama. Ukratko: bilo je jako lijepo! Sunce je već jako ugrijalo kada smo stigli u Poreč. Tamo smo imali stanku za ručak, a prije toga, naravno, kratko razgledavanje stare Eufrazijeve bazilike, jedne od najljepših  sačuvanih spomenika bizantske umjetnosti na sredozemlju. U Poreču smo se podijelili u grupe – netko na ručak, netko u shoping, netko u šetnju – uglavnom, i tu smo  uživali u prekrasnom sunčanom danu. Ubrzo se primaklo vrijeme odlaska . Krenuli smo kroz Poreč prema Novigradu - i pravac Karavanke, tj. Austrija. Što smo se više približavali cilju to je vrijeme  bilo lošije, hladnije, a oblaci sve veći, no naše raspoloženje u busu bilo je odlično, uz različite pjesme, šale i pošalice!!!  U Salzburgu nas je dočekao (a što se drugo moglo očekivati) pljusak i vratio nas u svakodnevnicu, no prekrasni dojmovi s ovog  kratkog, ali intenzivnog, izleta u Istru još će dugo trajati.

Ljerka Dominković

Ljerkinom osvrtu ne treba dodatak. Preostaje nam samo da se zahvalimo Hrvatskom centru, župniku i Hrvatskoj krovnoj udruzi na potpori i pomoći pri organiziranju ovoga putovanja. A roditeljima i djeci zahvaljujemo na ugodnoj atmosferi i dobrom društvu.

Učitelji Hrvatske dopunske nastave

GALERIJA SLIKA

online by Davor Bešlić © 2020 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg