Novosti i obavijesti

Prva sjednica u 2011. god.

Predsjedništvo Hrvatske krovne udruge Salzburg na sjednici održanoj 24. veljače 2011. godine raspravljalo je o mogućim novim aktivnostima u tekućoj godini, analiziralo se postojeće stanje u udrugama, te njihove odnose.

Interview mit inhaftiertem Ex-Premier Ivo Sanader

„Meine Familie und ich werden nach dieser Hexenjagd stärker sein denn je“

MANFRED PERTERER

Bis zum Sommer 2009 war er kroatischer Premierminister. Jetzt sitzt er im Landesgericht Salzburg in Auslieferungshaft. Zum Interview im Besucherraum erscheint Sanader in einer grauen Jeans und einem blauen Sweater. Er wirkt geistig und körperlich in guter Verfassung. Die 40 Tage im Gefängnis sind ihm nicht anzusehen.

 

Register to read more...

GORAN IVANIŠEVIĆ U SALZBURGU

Hrvatski tenisač Goran Ivanišević boravio je nekoliko dana u Salzburgu.

Podsjećamo da je naš Goran u najburnijim trenutcima hrvatske novije povijesti bio jedan od najboljih športaša svijeta, te da je na taj način pridonosio podizanju ugleda Hrvatske i njezinoj svjetskoj prepoznatljivosti u medijima. Nerijetko se zauzimao za priznavanje hrvatske državne neovisnosti, a na Olimpijskim igrama u Barceloni osvojio je prva olimpijska odličja

za našu domovinu Hrvatsku.

Postignuća Gorana Ivaniševića znatno su pomogla da hrvatski šport u golemoj športskoj svjetskoj obitelji trajno zauzme istaknuto mjesto.

 

Register to read more...

POZIV

U subotu 20. studenog 2010., u sklopu ATP-turnira, u Salzurgu će nastupiti i naš proslavljeni tenisač Goran Ivanišević. Salzburgarena ugostit će, u popodnevne sate (oko 15 sati), as-majstora (s mora) i bivšega prvog igrača na svjtskoj ljestvici, te, nadamo se, stotine naših navijača. Dođite i vi! Bodrit ćemo našeg Gorana u borbi protiv Thomasa Mustera. Športsko nadmetanje prenosit će i nekoliko televizijskih kuća.

COMPAKT TOURS iz Anifa, odnosno KommR Josef Seer i gosp. Mile Mustač, u suradnji s Hrvatskom krovnom udrugom Salzburg, organizirat će druženje s našom legendom, pobjednikom Wimbledona

u   p e t a k ,  1 9.  s t  u d e n o g a    2 0 1 0.,  u  2 0  s a t i.

Očekujemo vas u općinskoj dvorani (Aniferstrasse) u Anifu!

D o b r o   n a m   d o š l i  !

Četvrta sjednica u 2010. godini

Sedmoga listopada održana je 4. (proširena) sjednica Predsjedništva HKU-a. Raspravljalo se, između ostalog,  i o mogućem pristupu Hrvatske krovne udruge Salzburg, u svijetu već poznatom, Hrvatskome svjetskom kongresu. Nadalje, na sjednici je potvrđeno da će Hrvatski centar u suradnji sa športskim udrugama 04. prosicna 2010. organizirati Nikolinje. Najavljen je i susret naših gospodarstvenika s predstavnicima hrvatskih udruga.

Dan neovisnosti

Spomen ploča ispred zgrade INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu

Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Izvor: Wikipedija

online by Davor Bešlić © 2024 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg