Novosti i obavijesti

01. 10. 2010.

Pet slikara iz Hrvatske svoje će radove predstaviti Salzburgu.
Za ljubitelje modernoga slikarstva prava poslastica.

POZIVNICA

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske

U povodu Dana državnosti održana je svečana priredba na kojoj
su prigodnim plesovima i recitacijama nastupili folkloraši,
te učenici Hrvatske dopunske škole iz Salzburga.
Istim je povodom održan i nogometni turnir na kojem je i ove godine pobijedila momčad "Rame".
U prijateljskom susretu snage su odmjerile "legende" Hrvatske krovne udruge i Hrvatske nogometne lige.
Utakmica je završena neodlučnim rezultatom, a u izvođenju šesteraca vještija je bila ekipa uigranjih ligaša.

Register to read more...

Poziv

Hrvatska krovna udruga Salzburg, tj. Hrvatska nogometna liga i Hrvatski centar Salzburg organizirat će prigodan program u povodu Dana državnosti u Republici Hrvatskoj.

Manifestacija će se održati u nedjelju 27. lipnja 2010. na nogometnom igralištu (Vogelweiderstrasse), osim ako to vremenske prilike ne budu dopustile. Popodne se natječu naši momci, a svoj će nam program predstaviti i folkloraši, te školska djeca.

Pridružite se! Proslavimo zajedno rođendan naše domovine Hrvatske!

Dan državnosti

25. lipnja 1991. godine Hrvatski je sabor donio odluku o suverenosti i neovisnosti Republike Hrvatske.
Nedugo nakon toga izvršena je brutalna agresija na Hrvatsku.
Posrbljena jugoslavenska armija i od nje naoružani četnici počinili su strašne zločine protiv hrvatskih branitelja, civila i ranjenika, uništili su mnoga naselja, razorili mnoge gradove.
Mlada neovisna Hrvatska ušla je u obrambeni rat i uspješno ga okončala.

25. lipnja, dakle, prisjećamo se važne odluke iz novije hrvatske povijesti, odluke kojom se
još jednom očitovala težnja hrvatskoga naroda.
Referendumom o neovisnosti 19. svibnja 1991. hrvatski je narod zatražio povrat hrvatske
državnosti. Bila je to potvrda njegove samosvojnosti i opstojnosti.
Duga stoljeća tegobne mu povijesti hrvatski je narod bio u državnim zajednicama s drugim narodima, često prepušten samovolji careva, kraljeva, kneževa i “drugova”.

Hrvati su 25. lipnja 1991. odlučili da će samostalno donositi zakone, da će neovisno upravljati svojom domovinom, da će sami brinuti o prosvjeti i školstvu, o obrani Hrvatske.
Jednostranački komunistički sustav i velikosrpske pretenzije bili su zaprekom za ustavno zajamčeno, a međunarodno priznato, pravo na samoodređenje i državnu suverenost.
Hrvati su htjeli biti slobodni, i svoji i na svome, a njihovo pravo na nacionalnu samobitnost podrazumijeva i pravo na samostalnu demokratsku državu.

Od 1991. godine, pa nadalje, trebalo je, prije svega, obraniti zemlju, potom osigurati njenu punu suverenost, te ustrojiti ustavni poredak i društveno-gospodarski život po uzoru na zemlje slobodnoga svijeta. Trebalo je ostvariti Hrvatsku utemeljenu na kršćanskim etičkim zasadama.
Hrvatska je 1991. bila na raskrižju. Krenula je trnovitim putem.
Ona nije još zemlja blagostanja. No, ne dajmo da nas svlada malodušje! Ne gubimo nadu!
Nemojmo od nje očekivati više negoli smo sami spremni pridonijeti njezinu boljitku.

Ideal slobode na vlastitom ognjištu hrvatski je narod  oživotvorio!

Register to read more...

Treća sjednica u 2010. godini

Treća sjednica Predsjedništva Hrvatske krovne udruge Salzburg u 2010. godini održana je 27. svibnja. Raspravljalo se o srednjoročnim ciljevima Krovne udruge.
Predsjedništvo je, osim toga, donijelo odluku da 25. lipnja – Dan državnosti u Republici Hrvatskoj – Hrvatska zajednica u Salzburgu obilježi prigodnim programom, odnosno proslavi u nedjelju, 27. lipnja 2010. na nogometnim igralištima, tj. na športskim terenima na kojima momčadi  Hrvatske nogometne lige Salzburg odigravaju prvenstvene utakmice (Vogelweiderstrasse – u nadi da će  to vremenski uvjeti dopustiti!). Sve pojedinosti vezane za planiranu manifestaciju bit će uskoro obznanjene.

Velečasni Zlatko Sudac: Živjeti nam je, ljudi! I ljubite jedni druge!

Nemali je broj crkava u lijepome Salzburgu. No, zacijelo se ni u jednoj od njih odavno nije slavilo Gospodina kao što to bijaše 25. travnja 2010. godine u crkvi sv. Andrije na Mirabellplatzu. Misno je slavlje,  kao i trodnevnu duhovnu obnovu, predvodio svećenik Krčke biskupije vlč. Zlatko Sudac. Pojedinosti se nalaze na internetskoj stranici Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu.
O velečasnome Zlatku Sudcu napisano je podosta članaka, a prošle je godine objavljena i knjiga Dunje Ujević «Zlatko Sudac - razgovori». Međumrežje također nudi mnogobrojne priloge o velečasnome Zlatku, primjerice portal youtube.com.
Već mjesecima svjedočimo napadajima na velečasnoga Sudca. Svi se prijekori mogu svesti pod zajedničke nazivnike: komercijalizacija i estradizacija. S jedne ga strane šibaju , a s druge mu strane zabranjuju.
Uzmemeo li u obzir činjenicu da je u Hrvatskoj golem broj ljudi koji Hrvatsku ne osjećaju svojom domovinom, pače, da ju ne vole, ne čudi da im ni vlč. Sudac nije drag. Kako, uz to, puno njih prezire (Katoličku) crkvu, njihovi udarci nisu neuobičajeni. Zlobnici uvijek podmeću, njihova pera nikada ne ostaju bez crnila.  Blate čak i one koje uopće ne poznaju.
Crkvi je, pak,  Zlatko Sudac ekscentričan. Strši, dakle, iz reda. Crkva ima svoja pravila, a svećenici ih moraju poštivati. Crkvu  Zlatkova  posebnost uznemiruje. Crkva govori, između ostaloga,  o neukusnoj i za nju neprihvatljivoj ikonografiji.
Ne zaboravimo, naposljetku, na sveprisutni jal.

Ovim se osvrtom posredno uključujem u raspravu na temu - velečasni  Zlatko Sudac. Hotimice? Da, hotimice! Ustajem u obranu prava velečasnoga da navješta Evanđelje. Dokle god to čini iskreno, u plemenitoj nakani.
No, u ovome osvrtu ne želim pisati o Zlatku Sudcu, nego, u svega nekoliko redaka, o dojmovima svojih suzajedničara,  koji  su u Salzburgu slušali  Zlatkove nagovore i propovijedi.

Register to read more...

online by Davor Bešlić © 2024 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg