Novosti i obavijesti

Turnir u Salzburgu

Subota, 08.11.2014.

Početak u 17:00

U dvorani iza crkve na Mirabellplatzu

Treća Ramska noć

I ove je godine Organizacijskom odboru 3. Ramske noći marljivim radom i dobrom pripremom pošlo za rukom brojne goste i prijatelje Rame dovesti do osjećaja ugode i zadržati ih u višesatnome dobrom raspoloženju.

Dvorana Wallersee u Henndorfu 11. listopada 2014. bila je ispunjena do posljednjega mjesta. Ramska noć susret je prijatelja i rodbine raspršene diljem Europe, kako je to u pozdravnome govoru istakao Joža Dragić, Ramljak i predsjednik Hrvatskoga centra Salzburg.

No, druženje u ovome malom mjestu na obali jezera ne znači samo susret, nego se i ove večeri, kao i dosad, nastojalo prikupiti sredstva kojima će se pomoći Posavcima stradalima u svibanjskim poplava, te ljudima u nevolji, starima, nemoćnima, siromašnima i djeci iz Ramskog kraja. 

„Evo da mi nadahnuti ljubavlju pokušavamo pretvoriti njihovu tugu u radost“ – rekao je voditelj programa gospodin Dragić, te nastavio: „U našoj Rami se uvijek išlo hrabro s radošću, stoljećima progonjeni, ali smo uvijek ostajali i opstajali svoji na svome. U Rami se živjelo, u Rami se živi i danas, Ramci pamte svoju povijest, u Rami se čuva vjera naših otaca, Ramac ma gdje god bio ljubi brata svoga, Ramac voli zemlju svoju, voli i ljubi mladost svoju, i tko ne zna odakle su mu korijeni potekli, ne moše ni znati kamo treba ići. Zato večeras pokažimo veliko srce i svojim doprinosom pomozimo onima kojima je najpotrebnije. Ramo naša, dijaspora te ne zaboravlja nikada!!“

Upućene su riječi zahvale svim pomagačima i podupirateljima, a posebice velikodušnim  pokroviteljima gospodinu Ivanu Pavloviću i Davoru Drežnjaku, gospodarstvenicima iz Salzburga, te sponzoru iz Međugorja gospodinu Eduardu Vasilju, zatim obitelji predsjednika nogometnog kluba Rama gospodina Ive Ivića, te obitelji neumornog Ilije Sliška Tućija. Gospodin Ivić pozdravio je goste uime organizatora.

Prigodnim se riječima brojnim gostima obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austrije gospodin Gordan Bakota.

 

Don Miljenko Džalto, župnik župe Uzdol, pozdravio je nazočne i osvrnuo se na rad u svojoj župi, a fra Zlatko Špehar udijelio je blagoslov.

Bogat i raznolik program živahnim ritmovima nadopunjavali Zoran Begić i njegovi momci,  prekrasnim pjesmama „Čuvarice“, a uglazbljenom poezijom Vlado Kudić.

Svaki dobitak na tomboli značio je osmjeh na licu, a zacijelo će s najljepšim sjećanjem na ovu noć biti novopečeni vlasnik majice “Budi ponosan“, poklona izbornika naše najbolje nogometne vrste, nesebičnog  pomagača u svim prigodama, gospodina Nike Kovača.

U popodnevnim satima te sunčane subote na nogometnome igralištu snage su odmjerili tri sastava „veterana“. Svi su se natjecatelji razišli zadovoljni učinkom, a Organizacijskom odboru Ramske noći poželjeli su još mnogo radosnih susreta.

dzd, listopad 2014.

Galerija

 

Dan neovisnosti

Humanitarna III Ramska noć

Nastavimo pomagati!

Informacije: Drago Knežević, e-mail: drago.knezevic@sol.at / tel.: 0043 676 88902675

Proslava Dana državnosti

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja kao sjećanje na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglasivši Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti službeni je državni praznik. Do 2001. godine Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. Dan državnosti trebao bi biti značajan za sve ljude koji žive u Republici Hrvatskoj i sve Hrvate diljem svijeta. I u povodu Dana državnosti ne propuštamo zahvaliti hrvatskim braniteljima i odati počast hrvatskim žrtvama za krvavo stečenu samostalnost.

Misom za Domovinu Hrvati u Salzburgu započeli su obilježavanje toga važnog datuma novije hrvatske povijesti. U dobrome raspoloženju proslava je nastavljena na športskim terenima. Učenici Hrvatske dopunske škole i članovi folklorne skupine veselim su tonovima obogatili športski program. Proslavu su svojim dolaskom uveličali, između ostalih, gospodin Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, gosp. Hubert Palfinger, počasni konzul Republike Hrvatske u Salzburgu, g. Delfa Papić, gradska vijećnica, te g. Heide Brüderl, predstavnica Bank Austrije.

Najveći i najljepši pokal ove je godine pripao Torcidi, momčadi iz Saalfeldena. Vrlo dobra ekipa nogometnoga kluba Hrvat osvojila je drugo mjesto, dok su mladići NK Rame izborili treće mjesto. Najbolji je vratar branio vrata Hrvata, a najbolji je strijelac Torcidin napadač Ivan Lozančić, koji je pet puta zatresao protivničke mreže.

Galerija

dzd, lipanj 2014.

online by Davor Bešlić © 2024 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg