Novosti i obavijesti

Propovijed šibenskoga biskupa Ante Ivasa na komemoraciji žrtava bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, Bleiburg, 12. svibnja 2012.

"Smilujte se meni, smilujte se meni, barem vi prijatelji moji… Zašto me progonite!? Tko će učiniti da se napišu govori moji i zabilježi u knjige gvozdenom pisaljkom, i na ploču od olova ili dlijetom urežu u kremenu…?!” Tako je biblijski patnik Job, u svojoj zgaženosti, napuštenosti i osamljenosti, molio Boga i prijatelje. Čujemo li mi danas taj isti Jobovski krik, kojim su ovdje i odavde po cijeloj Hrvatskoj i svemu svijetu, kriknule stotine tisuće hrvatskih Jobova, izdanih, predanih, i poniženih, zgaženih, mučenih i u bezbroj “hudih jama” pobacanih!? “Gorko plače noću i suze teku niz obraze njegove, nema tko da ga utješi od svih milih njegovih. Spomeni se Gospode što nas zadesi, pogledaj i vidi sramotu našu…"

preuzeto s: blog.vecernji.hr

Cijeli članak...

Domovinski rat obrambeni je i oslobodilački rat

Domovinski rat, dakle srpska agresija na Hrvatsku i hrvatski narod bila je tema predavanja
koje je 10. svibnja 2012. u Salzburgu održao dr. Ante Nazor, povjesničar i dokumentarist, ravnatelj Hrvatsko memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.                    

Centar je utemeljen kao znanstvena ustanova, odnosno arhiv.
Osnivač je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Centar prikuplja, sređuje, znanstveno istražuje i objavljuje gradivo iz Domovinskoga rata. Sjedište mu je u Zagrebu.
U centru radi više mladih ljudi koji će na teme vezane s Domovinskim ratom uskoro doktorirati, te se tako osposobiti za stručno predstavljanje je Domovinskog rata.
Centar provodi razne aktivnosti a sudjelovao je i u prikupljanju dokumenata za obranu hrvatskih generala, koje terete neprihvatljive, teške haške optužnice.

Dr. Nazor sa svojim se je suradnikom gospodinom Brigovićem u dvosatnom izlaganju osvrnuo na najvažnije događaje iz Domovinskoga rata, te predstavio brojne radove hrvatskih znanstvenika.
Nakon predavanja otvorena je rasprava.

Galerija slika...

Sljedeća tribina predviđena je za 14. lipnja 2012. Pozvan je prof. dr. Zdravko Tomac.

Državni tajnik Sebastian Kurz na Mirabellplatzu

Hrvatsku zajednicu Salzburg u pratnji dogradonačelnika gospodina Preunera posjetio je Sebastian Kurz, državni tajnik za integraciju pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije. U srdačnome ozračju mladi je političar sa svojim domaćinima razgovarao o aktualnim temama.

Hrvatski se jezik voli znanjem

Zatipak, riječ koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu 'tipfeler', proglašena je na svečanosti u Lipiku najboljom novom hrvatskom riječi, drugo mjesto je osvojila riječ nekapnica, a treću nagradu je osvojila riječ dodirnik (touch screen).

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ provodi časopis "Jezik" pod pokroviteljstvom Zaklade dr.Ivan Šreter a njime se želi potaknuti jezičnu kulturu, upozoriti na tuđice koje nepotrebno ulaze u hrvatski jezik te ojačati svijest o tome da je tvorenje novih riječi dobro došli i da se jezik i na taj način razvija.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se čak 1200 natjecatelja koji su predložili 1600 novih hrvatskih riječi no, povjerenstvo za izbor je ocijenilo kako većina nisu sukladne pravilima natječaja pa je u uži izbor ušlo stotinjak riječi. Autor najbolje nove riječi je profesor zagrebačkog FER-a dr. sc. Šandor Dembitz, drugoplasiranu je smislio privatni poduzetnik iz Zagreba Eduard Beg, a trećeplasiranu je smislila profesorica hrvatskog iz Koprivnice Martina Kobaš. - Kao mlada profesorica uvijek razmišljam kako bi se tuđice mogle zamijeniti hrvatskim riječima i tako sam došla na ideju za riječ dodirnik. Svima bih poručila da uče engleski, ali da vole i govore hrvatskim jezikom - rekla je Kobaš.

- Moja firma je na tržište plasirala napravicu koja se utakne u grlić vinske boce i tako spriječava kapanje vina pri nalijevanju, a kako u hrvatskom jeziku nije bilo riječi kojom smo ju mogli nazvati, jednostavno smo ju izmislili - objasnio je Beg.

- Trudim se da hrvatski jezik kroz stručnu terminologiju uđe među studente pa sam već ranije smišljao nove riječi. Moja riječ je i 'pojavnica' koju sam smislio još krajem 70-ih godina i prihvaćena je u svakodnevnom govoru - rekao je prof. Dembitz.

Prvi puta ove je godine dodijeljeno priznanje za promicanje hrvatskog jezika u poslovnoj komunikaciji, a dobila ga je tvrtka Coca-cola Hrvatske za izdavanje jezičnog priručnika za svoje djelatnike. Po tom priručniku nazivi radnih mjesta u Coca-coli prilagođeni su hrvatskom jeziku pa pa u ovoj tvrtci više ne postopje menageri nego voditelji. Nagrađenima je čestitao i književnik Hrvoje Hitrec.

dzd, objava: večernji.hr, 31. ožujka 2012.

Hrvatska pred vratima Europske unije



U povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Paneuropski pokret u Austriji,
pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, a u suradnji s
Hrvatskom krovnom udrugom Salzburg, 21. ožujka 2012. organizirao je jednu malu
„hrvatsku večer“.
Veleposlanik Gordan Bakota održao je predavanje o političkim, kulturnim,
gospodarskim aspektima ulaska Hrvatske u tu veliku europsku obitelj.
Gosti su veleposlaniku postavili brojna pitanja, a potom se nastavilo s neformalnim
razgovorima uz kapljicu dobrih,  te nama uvijek dragih, hrvatskih vina.
Kroz večer nas je vodila gospođa Heinke Töpperwien, predsjednica pokrajinske
organizacije Paneurposkoga pokreta.

dzd, 23.03.12.

Hrvatska sloga u pristupu hrvatskome jeziku

Hrvatski povijesni institut u Beču i don Ivica Stanković bili su nam domaćini
17. ožujka 2012. Te je subote, naime, održana tribina na temu:

Hrvatski jezik u Europskoj uniji s posebnim osvrtom na Austriju.

Predavač je bio prof. dr. sc. Marko Samardžija (Filozofski fakultet u Zagrebu).
Trbina je bila pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji,
a u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, te Hrvatskog povijesnog instituta u Beču (Hrvatskog kolegija).
Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa u Austriji, gospodin Rade Lukić, pozdravio je
goste i predavača, a gospodin Željko Batarilo, potpredsjenik HSK-a u Austriji, vodio je tribinu.




Register to read more...

online by Davor Bešlić © 2024 Hrvatska krovna udruga Salzburg
Mirabellplatz 5, A-5020 Salzburg